Twee keer heb ik een Canadees echtpaar te gast gehad rondom de lustrumvieringen van de bevrijding, Rosco en Doris Long. Met name de viering van de 50-jarige bevrijding in 1995 was een onvergetelijke ervaring.

Rosco is op 7 juli 1944 in Normandië geland in Bernières-sur-Mer, en heeft in mei 1945 zijn strijd beëindigd in Oldenbug (Duitsland) met de overgave van Duitsland. Van de groep waarmee hij op 7 juli is geland, was na de oorlog bijna niemand meer over. Rosco heeft memoires geschreven, en uit deze memoires (aangevuld met het boek breakout from Juno Beach (Mark Zuehlke), de “war diaries” van Rosco’s militaire eenheid (verkregen via het Juno Beach Centre in Courseulles-sur-mer) heb ik de eerste 1,5 maand van zijn route zo nauwkeurig mogelijk vastgesteld en gevolgd.

Tot aan de “Closing of the Falaise Gap” waar de Duitsers in het nauw zijn gedreven en een beslissende nederlaag hebben geleden. De route van Rosco's eenheid (Queen’s Own Cameron Highlanders of Canada) heb ik nagereisd> Ik heb beelden gemaakt passend bij uitspraken die Rosco in zijn memoires heeft gedaan. De beelden zijn gemaakt op de plaatsen waar de gebeurtenissen gebeurd kùnnen zijn. Ik heb de route zo nauwkeurig mogelijk gevolgd, maar exacte plaatsen zijn moeilijk te herleiden.

Het is een serie geworden in het kader van het thema “schuldig landschap”, uitgevoerd tijdens het eerste jaar van mijn opleiding Photographic Design aan de Fotovakschool.

Het voelde voor mij bijzonder om deze serie “in zijn geest” te maken, en ik vind het erg jammer dat Rosco deze serie zelf niet meer heeft kunnen zien. Voor zijn vrouw en kinderen is het een waardevol geschenk. Het geeft een klein inkijkje in de ervaringen en gedachten van een Canadees soldaat tijdens de tweede wereldoorlog.

Zoek je specifieke beelden voor een project?

Maak dan direct een afspraak!

Onderdeel van ATLOS Logistiek & Fotografie

lid van dupho

Rolf Baas
M
: +31 06 45060860
E: rolf@baasfotografie.nl 

  

Om te voldoen aan de voorwaarden van de nieuwe AVG-wetgeving, worden geen gepersonaliseerde foto’s zichtbaar op de openbare delen van de website, tenzij daar toestemming voor is verleend. Het tonen van bedrijfsnamen valt niet onder de AVG-wetgeving.   Volledige privacyverklaring